تبلیغ کسب و کار با ایمیل مارکتینگ

اگر شما در حال مطالعه این مقاله هستید، بهاحتمالزیاد در شرکت یا برند خاصی در حال تولید و مدیریت ایمیلهای تبلیغاتی هستید و خیلی خوب میدانید که هدف اساسی و مهم شما برای ارسال این ایمیلها این است که کاربران را جذب وبسایت خود کنید و آنها را به استفاده از خدمات و محصولات خودتان ترغیب کنید، اما متأسفانه بسیاری از این ایمیلها از روی قواعد و مقررات نوشته نمیشوند و تخصصی در پس نگارش آنها نیست.
در این مقاله ما قصد داریم تا با بیان نکات مهم ایمیلمارکتینگ، بازدهی این روش بازاریابی را در کسب وکار شما افزایش دهیم، اما در ابتدا بد نیست تا نگاهی به تعریف ایمیلمارکتیگ بیندازیم.
ایمیلمارکتینگ چیست؟
ارسال ایمیل به مشتریان فعلی و مشتریان سابق و هر کس دیگری که خودش ایمیل خود را از یک راه مشخص به ما داده است، ایمیلمارکتینگ نامیده میشود ایمیلمارکتینگ میتواند باهدف فروش، برقراری ارتباط با مشتری برای فروشهای آینده، حفظ مشتری و وفادار کردن وی و مواردی اینچنینی انجام شود. بسته به میزان دانش فرد ارسالکننده، ایمیل میتواند صرفاً تبلیغاتی، علمی- تبلیغاتی باشد و تفریحی- تبلیغاتی باشد.
اما چیزی که قطعیت دارد این است که تنها در همین صورت است که ایمیلمارکتینگ صورت میگیرد.
ایمیلمارکتینگ چه چیزی نیست؟
اسپم، بله به همین سادگی، ایمیلمارکتینگ به معنای ارسال اسپم نیست و منظور از اسپم، ارسال ایمیلهای تجاری ناخواسته است پس وقتی در حال ارسال ایمیل تجاری به فرد یا افرادی هستید که آنها شخصاً اجازه ارسال چنین ایمیلهایی را به شما ندادهاند، درواقع در حال ارسال اسپم هستید.
اسپمرها کسانی هستند که با انواع و اقسام روشها، ایمیلهای کاربران را از سطح وبسایتهای مختلف جمعآوری کرده، نسبت به ارسال خودسرانه انواع ایمیلهای تبلیغاتی اقدام میکنند که نتیجهای جز بدبین کردن کاربر اینترنت به این محیط و کسبوکارهای آنلاین ندارد.
حال که با تعریف صحیح ایمیلمارکتینگ آشنا شدیم نوبت به نکات مهمی میرسد که باعث افزایش میزان بازدهی ایمیلهای ارسالی از سوی شما میشود.
نکات مهم در ایمیلمارکتینگ
۱- قبل از ارسال ایمیل تمامی بخشهای متن نامه خودتان را بررسی کنید.
۲- قبل از ارسال نامه خودتان را ویراستاری کنید و غلطهای املایی آن را برطرف کنید. وجود این غلطهای املایی میتواند شرکت و وبسایت شمارا بیاعتبار کند.
۳- یک نسخه از ایمیل خودتان را به ایمیلهای خودتان در سرویسدهندههای مختلف ارسال کنید و ببینید که در کدامیک از آنها ایمیل به شاخه InBox رفته و در کدامیک به شاخه Spam منتقل میشوند.
۴- تمامی لینکهای داخل ایمیل خودتان را بررسی کنید، ممکن است، برای ارسال ایمیل از قالب ایمیل قبلی استفاده کرده باشید و به همین دلیل لینکهای ایمیل قبلی در ایمیل فعلی شما باشند. قبل از ارسال حتماً این موارد را بررسی کنید.
۵- زمان ارسال خودتان را تنظیم کنید. حتی اگر از بهترین سرویسهای SMTP استفاده میکنید اصلاً ایده خوبی نیست که یکباره ده هزار ایمیل را ارسال کنید. بر اساس تجربه برای ارسال از هاست خودتان بهترین تنظیم ارسال ایمیل چهار ارسال در هر دقیقه است.
۶- بهترین زمان ارسال ایمیلها شنبه ساعت هشت صبح است، هرگز ایمیلها را در ایام تعطیل ارسال نکنید، زیرا تا صبح روز کاری ممکن است کاربر ایمیلهای دیگری را نیز دریافت کند. باید ارسال را طوری تنظیم کنید که کاربر درزمانی که به محل کار خود میرود ایمیل شما جزو ۵ ایمیل اول صندوق ورودی باشد.
۷- هرگز اسپم ارسال نکنید. ارسال اسپم هزینه زیادی را برای تجارت آنلاین شما ایجاد میکند و نتیجه ای ندارد.
۸- ایمیل یکی از عوامل اعتمادسازی است، سعی کنید در نوشتههای ارسالی خودتان کاری نکنید که این اعتماد کاربر از بین برود.
۹- در ایمیلهای خودتان اصل سادگی را رعایت کنید. هر چه ایمیل شما سادهتر باشد خواناتر خواهد بود. سعی کنید پیام خودتان را واضح به کاربر نشان دهید.
۱۰- محتوای ایمیل ارسالی خودتان را بر مبنای مهم به کماهمیت مرتب کنید.
۱۱- کاربران را برای کلیک بر روی لینک قرار گرفته در ایمیل تشویق کنید. وقتی کاربران به وبسایت برمیگردند ممکن است به صفحه محصولات شما مراجعه کنند و محصولات شمارا خریداری کنند.
۱۲- هرگز از کدهای جاوا در ایمیلهای ارسالی خودتان استفاده نکنید. با انجام این کار ممکن است ایمیل شما بهعنوان اسپم شناخته شود.
۱۳- تمامی کدهای لازم را در داخل ایمیل قرار دهید. اگر از کد CSS در ایمیل استفاده میکنید آن را حتماً در داخل ایمیل قرار دهید.
۱۴- در ایمیلهای ارسالی خودتان سعی کنید محتوای شما بیشتر از کدهای HTML باشد.
۱۵- از گرافیک وبسایت خودتان در نامههای ارسالی استفاده کنید.
۱۶- حجم نامه خودتان را زیاد نکنید، برای اطلاعات بیشتر کاربر را به صفحه موردنظر وبسایتتان هدایت کنید. برخی از کاربران ایمیلهای خودشان را با موبایل چک میکنند به همین دلیل دوست ندارند ایمیلهای حجیم دریافت کنند.
۱۷- مطمئن شوید که سرور شما در لیست سیاه نیست. درصورتیکه سرور شما در لیست سیاه باشد. هرچقدر هم نامه شما اصولی باشد تمامی ایمیلهای شما یا به دست مخاطب نمیرسد و یا اینکه به شاخه اسپم آنها میرود.
۱۸- اگر از کلمات انگلیسی استفاده میکنید میان کلمات فاصله نیندازید. برای مثال کلمه Avadis را به صورت A v a d i s ننویسید.
۱۹- از لغات اسپم در ایمیل خودتان استفاده نکنید لغاتی مانند رایگان بهعنوان اسپم شناخته میشوند. میتوانید لیست این لغات را از راه جستجو در اینترنت به دست آورید.
۲۰- اگر تنظیمات Reverse DNS را انجام دهید ایمیلها بهتر ارسال خواهند شد. برای این کار میتوانید از شرکت ارائهدهندههاست خودتان روش پیادهسازی و تنظیمات آن را درخواست کنید.
۲۱- همواره رقیبان خودتان را بررسی کنید. در لیست آنها عضو شوید و استراتژیهای بازاریابی ایمیلی آنان را موردبررسی قرار دهید. توجه داشته باشید که ممکن است آنان نیز عضو لیست شما باشند.
۲۲- محتوایی را به کاربران پیشنهاد دهید که کاربر همیشه خواندن ایمیلهای ارسالی شما اولین اولویت وی باشد.
۲۳- در هر صورت، اگر محتوای رایگان یا تجاری ارائه میکنید. مطمئن شوید که این اطلاعات به آسانی در جای دیگر در دسترس نیست. اخبار، تحلیلها و تجربیات تجاری شما جزو این موارد هستند. مطمئن شوید که محتوای شما آنقدر جذاب است که مخاطبین شما با اشتیاق ایمیلهای شما را دنبال میکنند.
۲۴- در صورتی که شما به کاربران کمک کنید که مشکلات خود را حل کنند آنها به افراد وفاداری تبدیل خواهند شد و همیشه اخبار شما را دنبال میکنند.
۲۵- سعی کنید بخشی از محتوای وبسایت خودتان را به صورت صوت و بصری تولید کنید و در ایمیلهای خودتان این فایلها را به صورت رایگان و انحصاری در اختیار مخاطبین لیست خودتان قرار دهید. با انجام این کار ارتباط بهتری با مخاطبین خود برقرار میکنید.
۲۶- سعی نکنید در ایمیلهای ارسالی به مقالات مفید دیگران لینک بدهید. کاربران عضو لیست شما شده اند تا با شما ارتباط برقرار کنند.
۲۷- برای بهتری شدن و نتیجه گرفتن بهتر از لیست خودتان از آزمون تقسیمی استفاده کنید. در این روش اعضای لیست را به دو گروه تقسیم میکنید. و به هر کدام یک محتوا را با رنگ و ساختار متفاوت ارسال میکنید و با انجام این کار میتوانید بهترین طرح را برای نامه های خودتان انتخاب کنید.
۲۸- با استفاده از نرم افزار گوگل آنالیز رفتار کاربران پس از ورود به وبسایت را تحلیل کنید و نرخ تبدیل فروش خودتان را در هر ایمیل محاسبه کنید. با این روش میتوانید بهترین بازدهی را بدست آورید.
۲۹- اگر در ایمیل خودتان فقط بر روی یک موضوع تمرکز کردهاید آدرس صفحه مورد نظر را در بخشهای مختلف ایمیل تکرار کنید.
یک استاد ماهر بدون ابزار مناسب و قوی کار زیادی نمیتواند انجام دهد. حال که شما همراهان عزیز در مورد بایدها و نبایدهای مهم در ایمیلمارکتیگ آگاهتر شدید، وقت آن است تا برخی از ابزارهای مناسب برای استفاده از ایمیلمارکتینگ را به شما معرفی کنیم.
سرویسهای برتر ایمیلمارکتینگ
۱- MailChimp
سرویس MailChimp با رابط کاربری خوب خود و دادن امکانات و ویژگیهای رایگان و عالی توانسته جای خود را در بین کاربران باز کند. این سرویس به کاربر این امکان را میدهد تا بهراحتی ایمیل و خبرنامه وبسایت خود را طراحی و سفارشیسازی کرده و با دیگر سرویسها یکپارچه کند.
شما میتوانید از امکانات خوب آنالیز و تجزیهوتحلیل ارسال ایمیلها بهراحتی استفاده کرده و از پوستههای زیبا و متنوع آن برای زیباتر کردن ایمیلهایتان بهره ببرید.
۲- iContact
سرویس iContact یکی از رقبای سرسخت و پیشرو در دنیای بازاریابی ایمیلی است که بهعنوان یک شرکت معتبر در بین همگان شناخته میشود. این سایت تمرکز واقعی خود را بر روی کسبوکارهایی در مقیاس بزرگ قرار داده است و اگر به دنبال سرویسی قوی و معتبر برای اداره و مدیریت ارسال ایمیلهای خود هستید، این سرویس گزینه بسیار خوبی است.
۳- GetResponse
یکی از سرویسهای محبوب که افراد زیادی در سطح جهان از آن بهره میگیرند. قیمتهای بسیار مناسب و البته کیفیت بالای سرویسها و پشتیبانی قوی از ویژگیهای قابلذکر این سرویس است.
۴- Aweber
یکی دیگر از سرویسهای بسیار عالی ایمیلمارکتینگ در دنیا که همچون سایر سرویسهای معرفیشده در این لیست، کیفیت سرویس و پشتیبانی بسیار بالایی دارد.
۵- Constant Contact
سرویس Constant Contact یک گزینه ایدئال برای کسبوکارهای کوچک باهدف راهاندازی یک کمپین بازاریابی ایمیلی مؤثر است. اگر میخواهید مشتریان جدید را جذب کرده و افزایش فروش خوبی را تجربه کنید ، میتوانید از امکانات خوب این سرویس استفاده کنید. امکان انتخاب قالب از بین بیش از ۴۰۰ قالب و امکان سفارشی کردن آنها، ایجاد بستری مطمئن و امن برای ارسال و دریافت ایمیلها و امکان هماهنگسازی این سرویس با شبکههای اجتماعی از ویژگیهای بارز این سرویس است.
۶- Campaign Monitor
سرویس Campaign Monitor یک گزینه مناسب بهویژه برای افرادی که در بازار آزاد مشغول هستند و سازمانهایی است که میخواهند مدیریت جذابتر و بهتری روی ارسال ایمیل به مشتریانشان داشته باشند. این موضوع است که پنلی با رابط کاربری خلاقانه و بسیار عالی از طریق طراحان خوشذوق این شرکت طراحیشده که میتوانید با یک حساب تمام مشتریان ایمیلی خود را مدیریت کنید.
۷- Vertical Response
وبسایت Vertical Response امکان استفاده از ۷۰۰ قالب ایمیل مختلف را در حالت HTML میدهد و با یک کلیک میتوان مدیریت خوب و عالی روی ارسال و دریافت و باز و بسته شدن ایمیلها داشت.امکان انتخاب قالب ایمیل و ایجاد خبرنامه ایمیلی با استفاده از دستوراتHTML و مدیریت و تنظیم ارسال و کلیک و بازخورد آنها از طریق داشبورد کاربری از ویژگیهای این سرویس است.
۸- Mad Mimi
سرویس Mad Mimi هم یکی دیگر از گزینههای خوب برای ایجاد یک کمپین تبلیغات ایمیلی است که امکانات مناسبی در جهت ساخت و طراحی قالب برای ایمیلها ، تقسیمبندی لیست ایمیلها ، ردیابی و گزارشگیری ، ارسال ایمیل به مشترکان RSS و خیلی دیگر را در اختیار قرار میدهد و البته امکان مدیریت ۲۵۰۰ عضو باقابلیت ارسال حداکثر ۱۲۵۰۰ ایمیل ماهیانه را بهصورت رایگان میدهد.
موارد بالا، برترینهای ایمیلمارکتینگ در سطح جهان بودند اما حال بدی نیست تا نگاهی به برخی از سرویسدهندههای وطنی نیز داشته باشیم.
MailChi.In
Email118.com
MihanEmail.ir
MailIgen.ir
Farsi.Email
Email-Iran.com
در صورتی که ما چیزی را از قلم انداخته ایم در قسمت نظرات به ما اطلاع دهید و تجارب خود را با ما به اشتراک بگذارید.