پرسش : جوملا یا دروپال

سؤالی که در بسیاری از موارد افراد تازهوارد به دنیای کسبوکار آنلاین از خود میپرسند این است که کدامیک از سیستمهای مدیریت محتوا بهتر است؟
در اینجا ما نگاهی میاندازیم به دو مورد از مشهورترین سیستمهای مدیریت محتوا منبع باز یعنی: دروپال و جوملا.
قبل از شروع لازم بلزم به ذکر است که هم جوملا و هم دروپال در حال بهروز شدن پیاپی هستند و هردو در حال افزایش افزودنیهای هستند و این چیز خوبی است.
مقدمه
با توجه به منبع باز بودن٬کدهای دروپال و جوملا بهطور رایگان در دسترس هستند. علاوه بر کد اصلی رایگان، هر دو هزاران ماژول٬ نرمافزارها٬برنامههای کاربردی، تمها و سایر افزودنیهای ساختهشده توسط توسعهدهندگانشان را دارند.
جورج دی مت مالک شرکت پالانتیر ( کمپانی توسعهدهنده مبتنی بر وب در دروپال) میگوید: همه نرمافزارهای دروپال صد در صد دارای مجوز استفاده عمومی(GPL) و دانلود رایگان هستند.
اما میچ پیرتل از بنیانگذاران شرکت جوملا میگوید: بااینکه شرکت دروپال ادعا میکند هدف ارائه رایگان دارد ٬اما دروپال بهطور مشخصی برای هریک از کاراییهای خود٬تنها یک نرمافزار رایگان دارد ( برای مثال: برای قسمت نظرات٬نرمافزار دروپال کامنت ٬برای تالارهای گفتگو٬نظرآزمایی ماژول). اما برخلاف آن در استفاده از جوملا٬شما 15 نرمافزار و حق انتخاب دارید٬ که برخی رایگان و برخی پولی هستند.
برای استفاده بعضی از نرمافزارهای شرکتهای ديگر در جوملا باید پول پرداخت و تنها تعدادی از نرمافزارهای مشخص٬کمتر از سی دلار هستند و اکثریت قریب بهاتفاق رایگان هستند.
اما در نهایت دستیابی به کد سیستم فقط یکگوشه از هزینه کل مالکیتTCO است. برای اجرای دروپال یا جوملا برخی هزینههای دیگر نیز وجود دارد.
تفاوت جوملا و دروپال
دروپال برای توسعهدهندگان محور قرارگرفته است و نه برای طراحان. و این تلاش بیشازحد برای چنین پروژهای برای وبسایتهایی با ترافیک کوچک تا متوسط خوب نیست. دروپال واقعاً در ایجاد وبسایتهای قابلقبول و قابلاعتماد در برابر سایر رقبا بسیار قدرتمند شده است. با توجه به نیاز به یک گروه از برنامه نویسان برای اضافه کردن قابلیتهای جدید٬کمی هزینه نگهداری دارد. دروپال برای کسب و کارهائی که نیاز به تعامل دارند٬خوب است. استفاده جوملا نسبت به دروپال بیشتر است و همچنین هزینه استفاده/ آموزش / اجرا جوملا بسیار کمتر از دروپال است.
دی مت از شرکت پالنتیر میگوید: شما میتوانید از دروپال در مورد هر چیزی استفاده کنید. اگر شما به دنبال انجام کاری بزرگ و در سطح سازمانی، با یکپارچگی با سیستمهای غیرخودی هستید٬دروپال میتواند مناسب باشد. بهعنوانمثال، ما مقدار زیادی با آموزش عالی و نهادهای فرهنگی مانند موزهها سروکار داریم. در موزهها٬که ما مجبوریم با سیستمهای مالی دیجیتالی و سیستمهای جمعآوری سروکار داریم٬سیستمهایی که نیاز به رابطهای برنامههای کاربردی و یا سیستمهای برنامهنویسی فراوان دارند و در سازمانهای آموزش عالی که دارای سیستمهای مدیریت درسی (مانند: نمایش دورههای درسی بر وبسایت)٬دروپال به ما امکان میکند که دادهها را بهراحتی استخراجکنیم.
دی مت میگوید: بزرگترین تفاوت بین دروپال و جوملا در نحوه سازمان یافتن و فعالیت اجتماعات آنهاست. دروپال یک اجتماع بزرگ بینظم، باز و نسبتاً غیرمتمرکزاست. بنابراین بسیاری از مسائل حباب گونه است.
دی مت ادامه میدهد: یکی دیگر از تفاوت اجتماعات آنها ٬چگونه کنار هم قرار گرفتن جوامع آنها است. دروپال هرسال دو همایش بزرگ٬یکی در ایالاتمتحده و یکی در اروپا برگزار میکند که هرکدام موجب جذب شدن چند هزار نفر میگردند. اما جوملا بیشتر تمایل به حضور در مراسمهای کوچکتر و رویدادهای منطقهای دارد که البته دروپال در آنها هم شرکت میکند. همچنین حضور در این همایشهای بزرگ به توسعهدهندگان دروپال اجازه میدهد تا در کنار هم قرارگرفته و همکاری کنند.
کریستوفر ولز، عضو / توسعهدهنده در ردفین سولوشن –ال سی سی میگوید: ورود آکوئیا به صحنه منجر به تحکیم جایگاه دروپال در بازار سرمایهگذاری شد. به این معنی که دیگر جایی برای ترس اجرای یک پروژه منبع باز وجود ندارد. آنها همیشه میتوانند از پشتیبانی دروپال نصبشده خود برخوردار باشند٬حتی اگر یک نفر آشنا به دروپال در سازمان آنها وجود نداشته باشد.
مشخصات فنی
دروپال یک CMS بسیار قدرتمند برای توسعهدهندگان وب است. البته نه همهی توسعهدهندگان، بلکه آنها که به نوشتن کد برای CMS علاقه دارند. البته در نسخههای جدید دروپال کار خیلی راحتتر شده تا کاربران ساده هم بتوانند بهآسانی با آن کار کنند. تقریباً هر وبسایتی را میتوانید با دروپال ایجاد کنید.
نقاط قوت دروپال
- – کدهای استفادهشده در هسته بسیار درست و تمیز هستند
- – دروپال توسط گروه Acquia رهبری میشود
- – امنیت بسیار بالا و پشتیبانی قوی
- – بسیار قابلانعطاف است و دارای قابلیت شخصیسازی بالاست
- – مستندات قوی
- – امکان ایجاد چندین سایت در یک CMS
نقاط ضعف دروپال
- – قابلمقایسه نبودن با ورد پرس یا جوملا
- – محیط کاربرپسندی برای ناحیهی مدیریت سایت ندارد (البته از نسخه 7 این CMS محیط مدیریت بسیار کاربرپسند شده)
- – یادگیری نسبتاً دشوار و نیاز به داشتن دانش تخصصی کامپیوتر و برنامهنویسی
جوملا ترکیبی از دروپال ورد پرس است. در بعضی از موارد مانند دروپال قدرت هستهی بالایی دارد ولی نه به قدرت دروپال و کمی هم کاربرپسند بودن را از ورد پرس به ارث برده است.
نقاط قوت جوملا
- – مناسب برای توسعهدهندگان و طراحان
- – قابلیت نصب آسان
- – انجمن و پشتیبانی فعال
نقاط ضعف جوملا
- – بیشازحد ناحیهی کاربری برای کاربر گرافیکی شده و این اصلاً مناسب نیست
- – محیط گرافیکی باعث سنگینی CMS شده است
- – شخصیسازی بهسختی انجام میشود
- – قابلیت مدیریت چندین سایت با یک CMS را ندارد
مقایسه اجرائی دروپال و جوملا
نصب: میشود گفت که نصب هر دو CMS آسان است ولی هر چه آسانتر بهتر! دروپال کمی به خاطر اینکه نصب افزونههای پیشفرض آن طول میکشد دیرتر نصب میشود، ولی چند ثانیه اختلاف مهم نیست. بعد از نصب دروپال دیگر با یک سیستم پرقدرت طرف هستیم. البته دروپال اینجا هم یک مزیت بزرگ نسبت به رقبایش دارد و آن این است که شما می تونید دروپال را بدون اینکه بروید و برای آن دیتابیس تعریف کنید نصب نمایید، چون دروپال در نسخهی جدیدش این امکان را اضافه کرده که از دیتابیس Sqlite که کمی سریعتر است بهجای دیتابیس MYSQL استفاده کنید. البته به دلایل امنیتی شخصاً پیشنهاد میکنم که از همان MYSQL معروف استفاده کنید.
افزونهها: هرکسی که با دروپال کارکرده باشد میداند که چرا دروپال اولین رده را در افزونهها دارد. نه به خاطر تعداد افزونهها! نه! چون افزونههای دروپال کمتر از ورد پرس یا جوملا است، ولی چندین افزونه داخل دروپال گنجاندهشده که هیچکدام از رقبا توان مقابله با آن را ندارند. مثلاً افزونهی Viewsخودش بهتنهایی توان از میدان به درکردن رقبایش را دارد
قالب سایت: جوملا قالبهای بسیاری دارد. دروپال هم قالبهای بسیار حرفهای و زیبایی دارد، ولی برای کاربران تازهکار که زیاد با طراحی قالب آشنایی ندارند معمولاً قالبهای دروپال چندان جذاب نیستند. ولی نباید فراموش کرد که اگر به CSS و HTML آشنایی داشته باشید ساخت قالب در دروپال بهسادگی صورت میگیرد و شمارا راضی خواهد کرد.
مستنداتCMS: مستندات نقش مهمی در کمک به کاربرها دارد. از نصب گرفته تا ساخت قالب و خیلی چیزهای دیگر. مستندات دروپال بین رقبا کاملترین ست و همیشه بهترین راهحل در مستندات نوشتهشده.
محیط مدیریت: جوملا محیط کاربری ساده و کاربرپسندی دارد و هر کاربری را به سمت خودش میکشاند. محیط مدیریت دروپال کاربران تازهکار راکمی تا قسمتی از خود دور میکند! ولی در نسخهی هفت دروپال کمی روی این ناحیه کارشده است.
درنهایت آنچه اهمیت دارد نیاز شما و مناسبترین راهکار قابلاستفاده برای حل آن است و بر این اساس، آنچه شما نیاز دارید یک مشاور خوب است تا بهصورت کاملاً بیطرف بهترین راهکار را به شما ارائه دهد.
نظر شما چیست؟؟ به نظر شما کدامیک از این بسترها برای رفع نیاز شما مناسبتر است؟؟