Attention grabbing elements in web design

جلب توجه کاربران به طراحی سایت

زمان مطالعه 4 دقیقه
جلب توجه کاربران در طراحی سایت

مطالعات فراوانی در زمینه جلب توجه کاربران در حوزه علوم اعصاب و روان و روانشناسی صورت گرفته است و رقابت بسیار زیاد و شگفت انگیزی برای تبدیل این نتایج به صورت ابزاری در طراحی وب سایت و دنیای بازاریابی، جهت ایجاد تأثیر معنی دار وجود دارد.

روش‌های بسیار زیادی برای جلب توجه کاربران در صفحات وب وجود دارد. از انتخاب لغات معنی دار گرفته تا جایگزینی تصاویری که باعث ایجاد عکس‌العمل‌هایی برگرفته از احساس، شده است. در این مقاله با بررسی عناصر مورد استفاده در برخی از وب سایت‌ها به توضیح جلب توجه کاربران به طراحی سایت می‌پردازیم:

استفاده از کلمات با تأثیرگذاری بیشتر

بعضی از لغات وجود دارند که باعث جلب توجه کاربران به طراحی سایت در مقایسه با بقیه لغات می‌شوند. این موضوع با عکس‌العمل‌های خودکار مغز انسان، ارتباط دارد، که اول چشم آن جملات خاص را می‌بیند اطلاعات برای مغز فرستاده می‌شود و عکس‌العمل خودکار نسبت به این اطلاعات صورت می‌پذیرد.

کلمات می‌توانند به راحتی در ذهن خودمحور ما، شباهت‌ها را یادآوری کنند و ما را به حالت آگاهی در بیاورد. لغاتی مانند: “شما، هم اکنون و رایگان” می‌تواند بیشترین مقدار توجه را از بین لغات دیگر برای ما ایجاد کند. اما این جلب توجه، بیشتر به مضمون سایت و هدف کاربران نیز بستگی دارد. در زیر مثال‌هایی از نحوه استفاده لغت “شما” در صفحه وجود دارد که تقریباً نزدیک به دکمه انجام عملیات (مثل خرید، اطلاعات بیشتر و غیره) قرار گرفته است.

جلب توجه کاربر برای دیدن اطلاعات بیشتر

کاربر را برای کسب اطلاعات بیشتر ترغیب چگونه ترغیب می کنید؟ بهترین روش این است که مقدار کمی از اطلاعات را در یک زمان مشخص به آنها نمایش دهید. این شیوه امکان بررسی سریع مطلب را به کاربر می‌دهد و در آن حس “درخواست دیدن بیشتر” را القا می‌کند. مثالی که در این زمینه می‌توان زد تیزرهای نمایش متن است که برای امکان مطالعه در چند ثانیه طراحی شده‌اند.

می‌توانید به تیزرهای مشابه نمایش محتوا فکر کنید، نمایشگرهای کوچکی که به کاربران می‌گوید، اینجا مطالب بیشتری وجود دارد که شما به آن علاقه‌مند هستید.

طراحی سایت بر اساس روش خواندن کاربران

در زمان برنامه ریزی برای طراحی سایت، در مورد اینکه کاربران به چه روشی جذب وب سایت می شوند، فکر کنید. عناصر را در مکان های کلیدی صفحه قرار دهید. برخی از مردم به بنرهای تبلیغاتی به ندرت نگاه می‌کنند متن‌های بالا و پائین همیشه خوانده می‌شوند و کاربران بیشتر در ظاهر وب سایت غرق می‌شوند.
مطابق تحقیقات صورت گرفته در انیستیو پوینتر در سال ۲۰۰۷، عناصری که باعث جلب توجه بسیار زیادی می‌شوند شامل ابزارهای هدایت، گرافیک و تصاویر، تبلیغ و عناوین هستند.

شما تنها چند ثانیه برای درگیر کردن توجه کاربران فرصت دارید!

راهکارهای جلب توجه کاربران در طراحی سایت

ترکیبی از کلمات بزرگ و انرژی زا برای ایجاد اثر بیشتر استفاده کنید. از تصاویر بزرگ برای برقراری ارتباط با کاربر استفاده کنید. متن‌های مهم و اطلاعات کلیدی را به صورت بزرگ (یا به‌وسیله کنتراست) در محل‌های مناسب و قابل رویت قرار دهید.

زمان و مکان مناسب را در یابید

محتوا و اطلاعات حساس را در محل‌های مناسب و در زمان مناسب قرار دهید، به کاربران این فرصت را بدهید که خودشان مسیر مورد علاقه خود را طی کنند. یک نمونه عالی برای این موضوع، استفاده از مقالات با عناوین مرتبط، بعد یا قبل از عنصری که خود باعث جلب توجه کاربر یا خواننده شده است، می‌باشد.

مثلاً شاید شما در بعضی فروشگاه‌های آنلاین در هنگام خرید یا در اطراف سبد خرید، متوجه محصولات پیشنهادی شده‌اید این یک شیوه عالی از جایگزینی محتوا در محل مناسب و در زمان مناسب است. وقتی که می‌خواهید یک مقاله در سایت خبری خوب بخوانید متوجه باکس‌های اسلایدری می‌شوید که مقالات مرتبط را به شما نمایش می‌دهند. این یک نمونه عالی از چگونگی نمایش اطلاعات درست، در زمان درست و در محل درست آن است.

ممکن است موارد مهم بسیار زیادی در وب سایت وجود داشته باشد، اما فقط نمایش یک مورد آنها از بقیه خیلی خیلی مهم‌تر است که شما قصد دارید نظر خوانندگان و کاربران را به خود جذب کند. استفاده بی رویه از مرکز توجه قرار دادن عناصر در صفحات وب سایت باعث کمرنگ شدن تأثیر مثبت و جذب مخاطبان خواهد شد.

تا زمانی که برای کاربر انتخاب‌های زیادی وجود داشته باشد، انتخاب کردن یک مورد از بین آنها برایش سخت می‌شود و این موضوع در نهایت باعث می‌شود که هیچ چیزی را برای خواندن، خرید و …انتخاب نکند. استفاده از اسلایدر تا زمانی توجه خواننده را به خودش جلب می کنه که یک عنصر جلوی صورت او در حرکت باشد!. این راه بی برو برگرد توجه کاربر را به دام می‌اندازد.

استفاده از دانش رنگ و نور

یکی از راه‌های جلب توجه بازدید کنندگان وب سایت کنتراست (تضاد) رنگ است. با استفاده از تم رنگی صحیح، یک دکمه که با رنگ متضاد از رنگ‌های سایت طراحی شده می‌تواند توجه بسیاری را به خودش جلب کند. یک نمونه بسیار متداول، استفاده از دکمه  فراخوان به اقدام (Call to action) است که می‌تواند در محل مناسب و با رنگی متضاد اجرا شود که بتواند بسیار جذب کننده باشد.

اهمیت تعادل در استفاده از چرخه رنگ وب سایت نباید فراموش شود. فرض کنید که مهم‌ترین دکمه سایت سبز براق است، استفاده از رنگ براق برای جلب توجه به تنهایی کافی نخواهد بود!. اگر رنگ‌های دیگر خیلی براق یا خیلی پر رنگ باشند، از تأثیر سبز براق کم می‌شود و آن هم مثل رنگ‌های دیگر مورد استفاده در وب سایت دیده خواهد شد و توجه خاصی هم به خود جلب نخواهد کرد.

انتخاب رنگ برای وب سایت خود را با دقت فراوان انجام دهید و به آن بپردازید. این موضوع را فراموش نکنید که شناخت رنگ‌ها و استفاده از آنها یک علم است! از قوانین چرخه رنگ استفاده کنید. رنگ‌هایی که دارای بیشترین تضاد رنگی در چرخه رنگ هستند باید با سمت مخالف چرخه، جفت شوند مانند همان دکمه سبز رنگ خیلی متداول است که با رنگ قرمز جفت شود. دیگر جفت‌های متضاد در چرخه شامل زرد با بنفش و آبی با نارنجی است.

راه حل دیگر، برای ایجاد کنتراست این است که رنگ‌ها را در مقابل رنگ‌های بی‌رنگ و کم جان‌تر و بر عکس (یعنی رنگ‌های بی رنگ را در مقابل رنگ‌های پر قدرت) قرار دهید و ترکیب کنید. استفاده از رنگ‌های متداول روشن در مقابل رنگ‌های تیره یا استفاده از یک رنگ متداول در مقابل رنگ‌های سفید و سیاه، بسیار مؤثر است.

استفاده از گروه رنگ‌های که شبیه هم هستند مثلاً پالتی که با سه رنگ شبیه هم انتخاب شده است تأثیر غریزی مناسبی جهت جلب توجه کاربر نخواهد داشت!

استفاده از غریزه و احساسات

در زندگی انسان‌ها بعضی از احساسات غریزی وجود دارند که به حفظ بقای آنها کمک می‌کند مثل احساس گرسنگی (نیاز به غذا)، احساس خطر (نیاز به حفظ بقا) و غیره.. معمولاً برای اثر پذیر بودن در تبلیغات از این احساسات و عواطف استفاده می‌شود بعضی اوقات پیش آمده که تبلیغی شما را محو خود کرده و در آخر شما از خودتان می‌پرسید این تبلیغ برای معرفی کدام محصول بود؟

تمام تبلیغ در مورد چیز دیگری صحبت می‌کند و در آخر شما یک شیشه نوشابه در جایی از تبلیغ می‌بینید. نگران نباشید، حتی اگر ذهن هوشیار شما از موضوع این تبلیغ سر در نیاورد یا حتی اسم برند معرفی شده را به یاد نمی‌آورید مطمئن باشید که شما هفته بعد در مغازه در حال خرید این محصول هستید!

تأثیر اطلاعات احساسی و عاطفی در ادراک و تصمیم گیری بسیار زیاد است. در صورتی این اطلاعات احساسی برای حفظ بقای ما به خصوص وقتی احساس خطر نمائیم لازم باشد، بسیار تأثیر گذار و مهم خواهد بود!