بایدهای طراحی ux و طراحی ui

برای اینکه بتوانیم دور بایستیم و به وب سایت خود، از دید کاربر نگاهی بیندازیم، بد نیست به تعدادی از بایدها در طراحی ui و طراحی ux که به ما کمک میکنند تا بتوانیم نیاز کاربران خود را بدون ایجاد ناراحتی برای آنها مرتفع کنیم.
طراحی ux (طراحی تجربه کاربری) تا حد زیادی شبیه به تجربه مشتری در هنگام خرید در فروشگاههاست. دوست دارید بدون اینکه زحمت زیادی متحمل شوید، اوقات لذت بخشی را تجربه کنید. دلتان میخواهد که فروشگاه را سریع جستجو کنید و چیزهایی را که نیاز دارید را پیدا کنید، به سمت صندوق برید و به خانه برگردید.
دوست ندارید با صندوقدارانی که وقت را تلف میکنند یا محصولاتی که در جای مخصوص خود قرار ندارند و یا تمام شدند و یا پارکینگ بدون جا برای شما روبرو شوید. در کل دوست دارید خریدتان را سریع انجام دهید و بازگردید.
فروشگاهها از این رفتار شما مطلعند و زمان و پول قابلتوجهی را صرف راحتتر کردن جستجو و دسترسی شما به محصولات کردهاند. مقایسه تجربه کاربری با تجربه خرید شاید تا حتی بچهگانه باشد ولی واقعیت این است که این دو تجربه کاملاً مشابه هستند. اما مشتریان ما بازدیدکنندگان وبسایتهایی هستند که ما آنها را طراحی می کنیم و از طرف دیگر محصولات/خدمات ما، محتوایی است که کاربران برای آنها به وبسایت ما سر میزنند.
طراحان تجربه کاربری وقتی به فروشگاهی برای خرید میروند، شناخت مشکلات که باعث آزردگی خریدار می شود، آسان است و می توانند پیشنهاداتی به عنوان راه حل رفع این مشکلات حتی ارائه کنند. اما، وقتی صحبت از طراحی ux و طراحی ui کسب و کار خودشان می شود، شاید نتوانند قبل از کاربر متوجه ایرادهای کار بشوند.
بد نیست تا عقب بایستیم و به دنبال ایرادهایی طراحی سایت خود بگردیم تا دیگر باعث سرخوردگیهای غیرضروری در کاربران نشویم و آنچه که میخواهند را زودتر و راحتتر به آنها ارائه بدهیم. برای اینکه بتوانیم دور بایستیم و به طراحی و ظاهر طراحی خود از دیدگاه بازدیدکننده نگاهی بیندازیم، بد نیست به تعدادی از بایدها که به ما کمک میکنند تا پاسخگوی نیاز کاربر، دقت کنیم.
باید/ طراحی تجربه کاربری مشابه در دستگاههای مختلف
بازدیدکنندهها از دستگاههای مختلفی به وبسایت شما سر میزنند. آنها از رایانه، تبلت، موبایل، موزیک پلیر، کنسول گیم و یا حتی ساعتهایشان وارد وبسایت شما میشوند. یکی از مهمترین بخشهای طراحی تجربه کاربری این است که کاربر از هر دستگاهی که دوست دارد وارد وبسایتتان شده، تجربهای مشابه در همه دستگاه ها داشته باشد.
اگر بازدیدکننده وبسایت را از موبایل خود میبیند، بتواند بدون هیچ سردرگمی هر چیزی را که می خواهد جلوی چشمانش باشد، درست انگار که از دسکتاپ خود وارد وبسایت شده است. چنین کاری باعث میشود تا کاربران خود را بدون در نظر گرفتن دستگاه مورداستفاده، حفظ کنید.
باید/ ناوبری قابل مشاهده و روان در طراحی تجربه کاربری
کلید ایجاد تجربهای مناسب برای کاربر، درک این است که او همیشه دنبال محتوا میگردد. آنها به دنبال اطلاعاتی هستند که در وبسایت شما قرار دارد. تنها راه برای دسترسی به این اطلاعات استفاده از ناوبری وبسایت میباشد.
سعی کنید یک سیستم ناوبری کاربرپسند ارائه دهید که بهراحتی قابلدسترسی و استفاده باشد. طراحی ux این سیستم ناوبری باید بهگونهای باشد که با کمترین تعداد کلیک، وی به چیزی که میخواهد برسد. سهولت اسکن صفحه و و مکان بعدی که باید برود هم از اهمیت زیادی برخوردار است.
باید/ اهمیت نقطه کانونی در طراحی ux
در ابتدا اکثر کاربران به جای خواندن تمام جزئیات روی صفحه، احتمالاً به اسکن کلی آن میپردازند. اگر بازدیدکننده قصد پیدا کردن محتوا و یا انجام کاری را داشته باشد، به اسکن صفحه ادامه می دهد تا محتوای مورد نظر خود را پیدا کند.
در اینجا شما میتوانید به آنها کمک کنید و نگاهشان را به سمت نقطه تمرکز اول، دوم و … که باید تماشا کنند هدایت کنید ( به این کار Visual Hierarchy یا سلسه مراتب بصری میگویند). اطلاعات مهم مانند عناوین، فرمهای ورود، هدایت ناوبری و … را در نقطه کانونی صفحه قرار داده تا بازدیدکننده بتواند بهراحتی آن را مشاهده کند.
باید/ صحت عملکرد دکمه و لینکها
وقتی در فروشگاهی به دنبال چیزی بسیار ضروری برای شام میگردید، ناگهان متوجه میشوید که دیگر موجود نمیباشد, احساس بدی به شما دست میدهد. همین احساس زمانی به کاربر دست خواهد داد که روی لینکی که کار نمیکند کلیک کند و یا با دکمه ای مواجه شود که قابل کلیک کردن نباشد.
زمانی که بازدیدکنندگان به دنبال محتوا میگردند، انتظار دارند تا هر لینکی آنها را مقصد مورد نظر آنها ببرد و دوست ندارند با خطای 404 و یا حتی با وبسایتی دیگر روبرو شوند. لینکها و دکمه های غیر قابل کلیک، کاربر را خسته، ، شاید عصبانی و در نهایت منجر به ترک وبسایت می کند.
باید/ تجربه کاربر متعلق به اوست!
وبسایتهایی که با اجرای خودکار ویدیو و یا اسکرول خودکار کنترل تجربه کاربری مرورگر را از دست کاربر میگیرند، موردعلاقه کاربران نمیباشند. زمانی که در حال طراحی رابط کاربری وب سایت هستید، باید کنترل جستجو و بقیه چیزها را به خود کاربر بسپارید.
پخش اتوماتیک ویدیوها, عدم اجازه به اسکرول کردن صفحه، پخش موسیقی در پس زمینه بهصورت اتوماتیک، لینکهای بازشونده در تبهای دیگر، همه و همه ناراحتی کاربر را برمیانگیزند. تا حد ممکن در طراحی ui و طراحی ux وب سایت از این موارد اجتناب کنید.