اصول صفحه بندی فروشگاه اینترنتی

یکی از المانهای شناختهشده و رایج در طراحی فروشگاه اینترنتی، صفحهبندی است که در صفحات مربوط به دستهبندی، برچسب، فروشگاه و …کاربرد فراوانی دارد. میتوان گفت تقریباً ۹۰ درصد فروشگاه اینترنتی در بخشی از خود صفحهبندی را استفاده کردهاند؛ ولی چقدر به اصول طراحی آن و افزایش کاربری توجه داشتهاند؟
در این مقاله قصد داریم مهمترین نکات در طراحی یک صفحهبندی مناسب را مرور کنیم. ممکن است برخی از آنها بدیهی و ساده به نظر برسند ولی مطمئن باشید که در فضای وب، فروشگاه های اینترنتی پرطرفداری هستند که همین اصول ساده را نادیده گرفتهاند.
صفحه بندی در فروشگاه اینترنتی چیست؟
زمانی که محتوای یک صفحه طولانی میشود طراح فروشگاه اینترنتی تلاش میکند که آن را در دو یا چند صفحه در دسترس کاربر قرار دهد، این روش هم موجب میشود که صفحات فروشگاه اینترنتی بیشازحد طولانی نشوند و همحجم کلی صفحه را کاهش میدهد. فرض کنید که تمام محصولات یک فروشگاه اینترنتی در یک صفحهنمایش داده شوند. در این صورت ممکن است زمان بسیار زیادی برای نمایش کامل صفحه موردنیاز باشد و یا کاربر هنگام اسکرول کردن در صفحه میان محصولات سردرگم گردد.
از طرف دیگر صفحهبندی فروشگاه اینترنتی برای گوگل و درنتیجه سئو نیز امری مهم و حیاتی است. گوگل صفحاتی را میپسندد که 10 نتیجه مرتبط با جستجوی کاربر را در اختیار او قرار میدهد؛ دقیقاً همانطور که سیستم جستجوی خود بکار گرفته است.
در ادامه به نکته مهم برای طراحی صفحهبندی را جمعآوری کردهایم. دقت کنید که این موارد بدون در نظر گرفتن خلاقیت و بر اساس اصول تجربه کاربری بیانشدهاند.

محتوای صفحه بیش از حد کوتاه نباشد
صفحات وب همانند صفحه یک کتاب یا مجله محدود نیستند، کاربران میتوانند با اسکرول کردن، مطالب بیشتری مشاهده کنند و به این رفتار در فضای وب عادت کردهاند. تعداد نمایش نتایج در یک صفحه دستهبندی یا فروشگاه بستگی به طراحی شما و نوع اطلاعات ارائهشده خواهد داشت. معمولاً صفحات وب به گونهای طراحی میشوند که کاربر حداقل بهاندازه ارتفاع صفحه مانیتور خود فضای اسکرول در اختیار داشته باشد.
کوتاه بودن صفحات ممکن است کاربر را به این باور برساند که محتوای فروشگاه اینترنتی شما محدود است. همچنین ازنظر سئو صفحات با محتوای کم شانس کمتری برای کسب جایگاه در نتایج گوگل خواهند داشت.
دکمه های صفحه بندی ریز نباشد
برخی فروشگاههای اینترنتی برای نمایش تعداد صفحات بیشتر و یا ایجاد همخوانی با سایر بخشهای فروشگاه اینترنتی از دکمههای ظریف و کوچک در طراحی صفحهبندی استفاده میکنند. ممکن است این روش زیبایی فروشگاه اینترنتی شمارا افزایش دهد ولی موجب کاهش کارایی آن خواهد شد. این موارد زمانی خود را بیشتر نمایان میکند که کاربران از تلفن همراه برای نمایش فروشگاه اینترنتی شما استفاده کنند. دکمهها در تلفن همراه باید حداقل بهاندازه یک لمس انگشت باشند.
صفحه ی کنونی مشخص باشد
من کجا هستم؟ زمانی که کاربر از صفحهبندی فروشگاه اینترنتی شما استفاده میکند باید بداند که هماکنون در چه صفحهای قرارگرفته است. درست نیست که حفظ کردن شماره صفحه را به خود کاربر بسپاریم و انتظار داشته باشیم که با تمام حواس خود از فروشگاه اینترنتی استفاده کند.
با تغییر رنگ و سایز صفحه جاری به کاربران کمک میکنید که تشخیص بهتری برای تعیین مقصد بعدی داشته باشند. همچنین میتوانید شماره صفحه کنونی را بهصورت لینک ارائه نکنید که کاربر مجدد بر روی همین صفحه کلیک نکند.
تعداد نمایش صفحات را محدود کنی
در برخی فروشگاههای اینترنتی مشاهده میکنیم که شماره صفحات تا اعداد بسیار بالا مثل ۵۰۰ و …ادامه یافته است و در هر صفحه امکان انتخاب ۲۰ تا ۳۰ صفحه وجود دارد. این حق انتخاب به سود کاربر شما نیست.بهتر است تعداد نمایش صفحات را محدود کنید. همچنین در نظر داشته باشید که فاصله میان لینک دو صفحه بهاندازهای انتخاب شود که کاربر بهاشتباه بر روی لینکهای کناری کلیک نکند. نمونه زیر یک روش اشتباه برای نمایش لینکها و فاصله میان آنهاست.
صفحه بعد و قبل فراموش نشود
در بسیاری موارد استفاده از دکمههای صفحه بعد و صفحه قبل میتواند به کاربران شما کمک کند که سریعتر محتوای فروشگاه اینترنتی را مشاهده و بررسی کنند. در این روش دیگر نیاز نیست کاربر بداند هماکنون در چه صفحهای قرارگرفته و چند صفحه پیشرو دارد. دقت کنید که دکمههای بعد و قبل طراحی متفاوتی نسبت به صفحهبندی شمارهای فروشگاه اینترنتی شما داشته باشند تا سریعتر توسط کاربران شناسایی شوند و بهراحتی قابل کلیک باشند.
آخرین و اولین را فراموش کنید
درگذشته رایج بود که علاوه بر دکمههای بعد و قبل لینک به آخرین و اولین صفحه نیز قرار داده میشد. در حالی که بررسیهای آماری نشان میدهد کاربرد این لینکها بسیارکم بوده و عموماً کاربران بهاشتباه بر روی آنها کلیک میکنند.
بسیاری از کاربران در نگاه اول این دکمهها را با صفحه قبل و بعد اشتباه گرفته و بهسرعت بر روی آن کلیک میکنند که نتیجه حاصلشده مورد انتظارشان نیست.
اگر کاربران شما به چنین امکانی نیاز دارند بهتر است که صفحه اول و آخر را مشابه با صفحهبندی شمارهای نمایش دهید و لینک این دو صفحه را همواره در اختیار کاربران خود قرار دهید. نمونه زیر یک کاربرد صحیح از صفحه اول و آخر در طراحی صفحهبندی فروشگاه اینترنتی محسوب میشود.
طراحی متفاوت برای نسخه موبایل
صفحهنمایش تلفنهای هوشمند و تبلت ها فضای کمتری در مقایسه با کامپیوترهای شخصی دارند. درنتیجه کارایی صفحهبندی شما در این شرایط بسیار پایین خواهد بود. در چنین شرایطی شمارهها با آیکونها جایگزین شده و تنها المانهای اصلی مانند شماره صفحه کنونی، دکمه صفحه بعد و دکمه صفحه قبل به کاربر نمایش داده میشوند. صفحه جستجوی گوگل یک نمونه عالی از صحفه بندی برای نسخه موبایل محسوب میشود.
تعداد نمایش صفحات را محدود کنید
اگر تعداد صفحات در فروشگاه اینترنتی شما بسیار بالاست، نمایش آنها را محدود کرده و فقط لینکهای موردنیاز کاربر را به او نمایش دهید. فاصله میان صفحه جاری تا صفحه اول و آخر را با استفاده از سه نقطه پرکرده و صفحهبندی خود را ساده و کوتاه نمایش دهید.
در طراحی صفحهبندی فروشگاه اینترنتی تنها لینکهای مفید و کاربردی را به کاربران نمایش دهید و هر دسترسی اضافی را از دید او خارج کنید مهمترین بخشهایی که باید در صفحهبندی فروشگاه اینترنتی نمایش داده شوند به ترتیب اولویت عبارتند از:
– صفحه جاری
– دکمههای صفحه بعد و صفحه قبل
– نمایش شماره صفحه قبلی و بعدی نسبت به صفحه جاری
– نمایش لینک صفحه آخر و صفحه آخر بهصورت شمارهای
چند مورد از نکتههای بالا هماکنون در فروشگاه اینترنتی شما رعایت شده است؟ به نظر شما تغییر صفحهبندی فروشگاه اینترنتی چقدر در کارایی آن اثرگذار خواهد بود؟